Mitä on kahvakuulaurheilu eli Girevoy Sport?
vastus kettlebell logo orange

artikkelit

MITÄ ON KAHVAKUULAURHEILU?

Kahvakuulat ovat peräisin Venäjältä, ja niiden epäillään saaneen alkunsa viljapuntarissa vastapainona käytetystä punnuksesta noin 300 vuotta sitten. Punnusta on alettu nostaa liikunnallisten harjoitteiden muodossa ja ajan kanssa punnus on muokkaantunut muodoltaan pyöreäksi ja kahva käteen sopivaksi.

Välineen kasvattaessa suosiotaan sen ympärille kehitettiin oma kilpailulaji. Nykyisen kahvakuulaurheilun juuret ovatkin siis Venäjällä, josta se on levinnyt ajan saatossa lajina myös muihin maihin.

Miten lajissa kilpaillaan?

Alkuperäiseltä nimeltään Girevoy Sport (GS) on urheilulaji, jossa klassisessa kilpailusuorituksessa nostetaan yhtä tai kahta kuulaa mahdollisimman monta kertaa 10 minuutin aikarajan sisällä. Kahvakuulaurheilussa klassisina nostomuotoina ovat kolme eri perusliikettä: työntö, tempaus ja rinnalleveto-työntö (long cycle). Perinteisten 10 minuuttia kestävien klassisten kilpailujen lisäksi kahvakuulaurheilussa järjestetään myös maratonkilpailuja, jossa kuulaa tai kuulia nostetaan 30min puolimaratoneista lähtien, aina kuuden tunnin (tai jopa pidempiinkin) ultramaraton suorituksiin asti.

Naiset tempaamassa Mestaruussarjassa 24kg:n kuulilla SM-kisoissa 2025
Naiset tempaamassa Mestaruussarjassa 24kg:n kuulilla SM-kisoissa 2025

Perinteisesti miehet nostavat työnnön ja long cyclen kahdella kuulalla, mutta myös naisilla kahden kuulan nostomuoto on yleistynyt yhdellä kuulalla nostamisen sijaan. Tempauksessa käytetään yhtä kuulaa. Sarjat jakaantuvat kuula- ja kehonpainoluokkiin. Säännöissä on määritelty millainen on hyväksyttävä työntö- tai tempaustoisto ja mitkä virheet tai puutteet aiheuttavat toiston hylkäämisen.

Suomessa kahvakuulaurheilu on Suomen painonostoliiton alainen laji lisenssi-ja kilpailusääntöinen ja sitä on vaikea verrata suoraan mihinkään toiseen urheilulajiin. Painojen nostaminen yhtäsoittoa ilman lepoa kymmenen minuutin ajan on hyvin erilaista muihin voimailulajeihin verrattuna. Lajin erikoisuuksiin kuuluukin nostojen nopeuden lisäksi rentoutuminen suorituksen aikana. Koska nostosuoritus kestää verrattain pitkään, lasketaan kokonaisvolyymit yleensä useissa tuhansissa kiloissa.

Kahvakuulaurheilun SM-kisojen 2025 joukkueviestin kisailua
Kahvakuulaurheilun SM-kisojen 2025 joukkueviestin kisailua

Kahvakuulaurheilu on taitolaji

Girevoy Sport on tekniikka- ja taitolaji, jossa tarvitaan voimaa ja kestävyyttä, sekä liikkuvuutta ja toistomäärien kasvaessa myös nopeutta. Tavoitteena on siis suorittaa teknisesti mahdollisimman laadukas suoritus jota voidaan toistaa pitkään samanlaisena.  Kahvakuulaharjoittelu (ts.kahvakuulajumppa) ja kahvakuulaurheilu (Girevoy Sport) eroavat toisistaan samalla tavoin kuin kuntosaliharjoittelu ja painonosto.

Huomioitavaa on, että muuhun painoharjoitteluun verrattaen kahvakuulaurheilun hengitysrytmi on toisenlainen kuin esimerkiksi raskaita painoja nostaessa. Pitkiä sarjoja taloudellisella tekniikalla tehdessä hengitysrytmi kulkee liikkeen mukana ja esimerkiksi tempauksessa ylösnostossa hengitetään sisään. Hengitys kulkee siis liikkeen mukana ja rytmittää harjoittelua. Hengitysrytmin opettelu on yksi lajin hienouksista ja sen sisäistäminen voi vaatia uusilta harrastajilta jonkun verran aikaa.

Kahvakuulaurheilun harjoittelu ei ole tästä huolimatta monimutkaista, eikä sen aloittaminen vaadi suuria panostuksia välineitä tai olosuhteita ajatellen. Yksi Vastus ja neliömetri tilaa riittää alkuun. Harjoittelun edetessä moni investoi lisäksi vielä painonnostokenkiin -ja vyöhön, mutta ne eivät ole harrastamisen kannalta välttämättömät. Moni kisailee sujuvasti myös ilman niitä ja osalle harrastajista esimerkiksi paljasjalkakengät ovat mieluisemmat harjoitteluun ja kisailuun.

Painonosto- tai paljasjalkakengät ovat lajin harrastajien suosiossa
Painonosto- tai paljasjalkakengät ovat lajin harrastajien suosiossa

Harjoittelun perusteet, hyvä ja turvallinen tekniikka on toki syytä opetella heti alkuun, ja se onnistuu parhaiten osallistumalla tekniikkakurssille, perinteiseen seuratoimintaan tai esimerkiksi lajiin perehtyneen ohjaajan tai valmentajan opeilla vaikka etäohjauksen kautta. Suomestakin löytyy useita ohjaajia jotka lähtevät mielellään opettamaan lajin saloja ihan alkeista lähtien. Kaikki uudet harrastajat otetaan myös lajin pariin avosylin vastaan, joten apuja ja vinkkejä saa varmasti aina kokeneemmilta harrastajilta ja kisaajilta.

Koko kansan painonostoa

Kahvakuulan erityispiirre on sen soveltuvuus koko kehon liikkeisiin jotka ovat myös perinteisestä painonnostosta tuttuja. Liikeet ovat monien mielestä paljon helpompia oppia kuin tangolla tehtävät versiot. Siksi kahvakuulailua onkin kutsuttu koko kansan painonnostoksi, sillä jokainen voi saada paljon painonnostoliikkeiden hyötyjä itselleen pienellä perehtymisellä. Lajin liikkeissä on kuitenkin paljon teknisiä asioita, joiden opettelu on haastavaa ja mielenkiintoista ja siksi niiden opettelusta on hyötyä myös peruskuntoilijalle, sillä mitä parempi tekniikka, sitä turvallisempaa harjoittelu on.

Kahvakuulaurheilu sopii sekä naisille että miehille iästä riippumatta
Kahvakuulaurheilu sopii sekä naisille että miehille iästä riippumatta

Lajinomainen harjoittelu ei ole siis pelkästään kilpailevia harrastajia varten, vaan se on pikemminkin tapa liikuttaa kehoa ja kuulia mahdollisimman sulavasti. Pitkien useita minuutteja kestävien sarjojen harjoittelu kehittää puolestaan sinnikkyyttä ja väsymyksen sietokykyä, josta on mielestäni hyötyä myös monilla muillakin elämän osa-alueilla. Pitkiä sarjoja voi siis harjoitella sujuvasti myös ilman tavoitetta kilpailemista.

Kahvakuulaurheilun hengessä kulkeva harjoittelu sopiikin sekä naisille että miehille iästä riippumatta, eikä sen aloittaminen vaadi jo valmiiksi hyvää kuntoa tai liikkuvuutta. Tervetuloa mukaan jengiin!

Teksti: Kimmo Partanen  Kuvat: Tuomo Tenhunen