Tämä on kysymys johon törmään usein, mutta siihen ei kuitenkaan ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta, koska jokainen treenaaja on yksilö mm. ikänsä, ruumiinrakenteensa, treenitaustansa sekä voimatasojensa puolesta.
Sopivan painon valintaan vaikuttaa myös se millaista treeniä haluat kuulilla tehdä ja minkälaisilla tavoitteilla? Onko tavoitteenasi kasvattaa esimerkiksi voimatasoja, harjoitella kahvakuulaurheilun nostoja vai tehdä pelkästään kevyitä liikkuvuusharjoitteita muun pääharjoittelun ohessa?
Moni ensi kertaa kuulan kanssa tekemisissä oleva ottaa kuulan käteensä ja tekee sillä jotain eristettyä liikettä, kuten hauiskääntöä. Kahvakuulaharjoittelussa käytetään hyödyksi koko kroppaa, joten hauiskääntö ei varsinaisesti kuulu kahvakuulailun liikevalikoimaan. Tämän vuoksi ei ole järkevää verrata käsipainoilla tehtyjen eristävien liikkeiden painoa kahvakuula hankintaa miettiessäsi. Kahvakuulaillessa pystyt siis monesti käyttämään raskaampia painoja, koska eristävien lihaskuntoharjoitteiden sijaan niillä kuormitetaan samanaikaisesti useita isoja lihasryhmiä.
Vastus-kahvakuulien painot skaalautuvat neljä kilon portaittain pienimmistä 8kg kuulista aina 32kg asti. Monissa heilurimaisissa tai alavartalon harjoitteissa (esim. etuheilautus, rinnalleveto, maastanosto) voi käyttää painavampaa kuulaa ja hitaammissa hyvää kontrollia vaativissa kehonhallintaliikkeissä (esim. tuulimylly, turkkilainen ylösnousu, pystypunnerrus) kevyempää kuulaa.
Miehille yleisesti sopiva aloituspaino on 12kg tai 16kg. Myös kehonpainolla on luonnollisesti oma vaikutuksensa, koska 16kg:n kuula on suhteessa painavampi 65-kiloa painavalle henkilölle kuin 90-kiloa painoa omaavalle yksilölle.
Monilla miehillä on kuitenkin tapana tarttua kahvakuulaan, joka on liian painava. Jos aiemmat kokemukset painoharjoittelusta ovat pääosin levytangon ja kuntosalilaitteiden parista, niin helposti tulee ajetelleeksi, että esim. 20kg:n Vastus on hyvinkin kevyt paino. Levytangon painohan on normaalisti jo itsessään 20-kiloa ja yleensä harjoitellessa siihen lisätään vielä enemmän tai vähemmän levypainoja. Kahvakuulaharjoittelu on kuitenkin hyvin erilaista verrattuna muuhun vastusharjoitteluun ja esim. tempaustekniikan oppiminen vaatii monesti paljon kärsivällisyyttä. Siksi vinkkinä voisikin sanoa, että älä osta ensimmäiseksi kuulaksi liian painavaa Vastusta, jos sinulla ei ole jo aiempaa kokemusta raskaammalla kahvakuulalla harjoittelusta.
Vastaavasti naisille sopivat aloituspainot ovat yleisesti ottaen 8kg tai 12kg. Sukupuolella ei kuitenkaan ole tähän asiaan sinänsä vaikutusta, koska harjoittelutausta ja voimatasot ovat tekijät mitkä vaikuttavat painon valintaan sukupuolesta riippumatta.
Toisin kuin miehet, naiset valitsevat monesti itselleen liian kevyen kahvakuulan, koska usein ajatellaan, että 8kg kuula on jo liian painava treeniä varten. Harjoittelussa käytetään kuitenkin kehon suurimpia lihasryhmiä ja voimaa opetellaan tuottamaan jaloista, joten 8-kiloinen kuula tarvitseekin harjoittelun edetessä melko nopeasti kaverikseen 12-kiloisen kuulan. 8-kiloa pienemmät kuulat ovat lähtökohtaisesti aina liian kevyitä harjoitteluun. Esimerkiksi etuheilautuksen tekeminen liian kevyellä kuulalla on jopa hankalaa ja silloin liike suoritetaan helposti väärällä tekniikalla, eli lähes pelkästään käsillä nostaen.
8kg painava kuula on useimmiten sopivin paino myös kahvakuulaurheilun ylöspäin suuntautuvien liikkeiden harjoitteluun, joita ovat mm. pystypunnerrus, vauhtipunnerrus ja työntö. Jos 8kg vastus tuntuu alkuun liian raskaalta edellä mainittujen liikkeiden suorittamiseen, kannattaa siinä tapauksessa hartiaseudun ja ojentajien lihaksia vahvistaa ensin esimerkiksi kevyillä käsipainoilla tai jumppakuminauhoilla. Tätä painoa kevyempi kahvakuula jää nimittäin nopeasti turhan kevyeksi vastukseksi suurimpaan osaan liikkeitä, joten siksi esimerkiksi vastuskuminauha on edullisempi investointi hartialinjan vahvistamiseen ja olkapäiden hyvän hallinnan saavuttamiseksi.
Kahvakuulailun vahvuutena on sen yksinkertaisuus mutta samalla sen haastavuus. Perusteisiin pääsee kiinni hyvinkin nopeasti, mutta haasteet eivät lopu tässä harjoittelumuodossa koskaan kesken. Jo yhdellä kuulalla pääsee hyvin kiinni harrastukseen, koska sillä saa harjoiteltua tekniikkaa ja tehtyä tehokkaat harjoitukset. Alkuun onkin mielestäni joka tapauksessa hyvä ottaa liikkeet haltuun vain yhtä kuulaa hyödyntäen ennen kuin alkaa harjoittelemaan kahdella kuulalla samanaikaisesti.
Kahvakuulat ovat loppujen lopuksi erittäin edullinen sijoitus hyvinvointisi eteen ja ne kestävät harjoittelua loputtomasti. Esimerkkinä 1-2 kertaa viikossa tennistä pelaavan harrastajan olisi hyvä vaihtaa tennismailan jänteet vähintään pari kertaa vuodessa, koska niiden kimmoisuus-ominaisuudet häviävät käytön myötä. Kahvakuulat ovat puolestaan käytännössä huoltovapaita, joten siksi ne ovat hyvin edullisia harjoitteluvälineitä. Kahvakuulan kahvakin vain itseasiassa paranee käytön myötä.
Voimatasojen ja harjoitteluinnon kasvaessa voit hankkia ensimmäisen kuulasi pariksi raskaamman Vastuksen kesytettäväksi, tai vaihtoehtoisesti aiemmalle kahvakuulalle samanpainoisen kaverin pariksi jos mielenkiinto herää kahden kuulan tekniikoiden opetteluun. Vaikka useampi eripainoinen kuula heti aloittaessa tarjoaakin toki monipuolisuutta treeneihin, on monesti maltti valttia ja yhdellä kuulallakin pääsee jo mainiosti tutustumaan kahvakuulailun maailmaan.
TIETOA MEISTÄ:
TARINAMME
OTA YHTEYTTÄ:
JÄTÄ VIESTI
EMAIL
SOSIAALINEN MEDIA:
INSTAGRAM
FACEBOOK
IG-TREENIVLOGI
Kaikki oikeudet pidätetään © 2025 Vastus Sporting Goods · 2931368-4